Home » D:News » De ce apreciază femeile mai mult decât bărbaţii îngheţata, ciocolata şi dulciurile? Cercetătorii au descifrat misterul

De ce apreciază femeile mai mult decât bărbaţii îngheţata, ciocolata şi dulciurile? Cercetătorii au descifrat misterul

De ce apreciază femeile mai mult decât bărbaţii îngheţata, ciocolata şi dulciurile? Cercetătorii au descifrat misterul
Publicat: 29.11.2013
O genă asociată cu obezitatea, din cauza căreia îngheţata şi dulciurile par a fi mai gustoase, făcându-le pe femei să aprecieze aceste alimente mai mult decât bărbaţii, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă canadieni, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea acestei gene ar însemna faptul că oamenii nu sunt cu adevărat vinovaţi de alegerile alimentare deficitare pe care le fac. Totodată, descoperirea ar putea explica parţial mecanismul de declanşare a obezităţii.

Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare deficitare, cercetătorii canadieni spun că obezitatea este cauzată de o predispoziţie genetică, de stresul ambiant şi de sănătatea emoţională.

Ei au descoperit o variaţie genetică – alelă – care regularizează sinteza de dopamină, supranumită „hormonul plăcerii”.

Studiul, publicat în revista Appetite, ar putea reprezenta un important pas făcut în prevenirea şi tratarea obezităţii.

Profesorul Michael Meaney, de la Universitatea McGill din Montreal, coordonatorul studiului, a spus: „În termeni mai largi, am descoperit că obezitatea este produsul geneticii, al dezvoltării timpurii şi al circumstanţelor”.

El şi colegii săi au testat 150 de copii în vârstă de patru ani, într-un proiect realizat pe mame suferind de depresie, o afecţiune care le împiedica să interacţioneze cu copiii lor.

Cercetătorii au monitorizat şi femei însărcinate – unele dintre ele sufereau de depresie sau trăiau în sărăcie -, alături de copiii lor, de la naştere şi până la vârsta de 10 ani.

Celor 150 de copii le-a fost oferită câte o gustare şi le-a fost dată posibilitatea de a alege între alimente sănătoase şi alimente nesănătoase.

Mamele participante au completat şi ele un chestionar despre obiceiurile alimentare ale copiilor lor.

Am descoperit faptul că o variaţie a genei care regularizează activitatea dopaminei, substanţa ce reglează răspunsul unui individ faţă de alimentele gustoase, a prezis cantitatea de alimente «de consolare» – preparate foarte dulci precum îngheţată, bomboane şi prăjituri – selectată şi mâncată de copii. Acest efect a fost deosebit de important în cazul fetelor, la care am descoperit că erau purtătoare ale alelei genetice ce scade funcţia dopaminei„, a spus Patricia Silveira, participantă la realizarea studiului.

„Un aspect şi mai important este acesta: cantitatea de alimente de consolare mâncată în timpul testelor de copiii de 4 ani a prezis greutatea corporală pe care fetiţele au avut-o apoi la vârsta de 6 ani. Cercetările noastre arată că genetica şi sănătatea emoţională se combină pentru a determina consumul de alimente care cauzează obezitate. Următorul pas va consta în a-i identifica pe copiii vulnerabili, întrucât ar putea exista anumite metode de prevenire a bolii şi de consiliere în fazele incipiente ale obezităţii„, a adăugat profesorul Meaney.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019